Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Artykuł SponsorowanyZdrowie & Uroda

5 przepisów na dania z ryb

 

Codzienne, zbilansowane menu składa się z różnych grup produktów. Nie powinno w nim brakować ryb, które obecnie zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych stołach. Produkty z tej grupy jemy głównie “od święta”, a na co dzień zamiast nich wybieramy mięso. Warto jednak zmienić te proporcje i na stałe wprowadzić dania rybne do naszej diety.

Ryby to wartościowe produkty, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to również bardzo uniwersalne produkty, które możemy przygotować na wiele sposobów, a za każdym z nich kryje się wyjątkowy smak, który warto poznać.

 

Czy ryby są zdrowe?

Jeśli masz wątpliwości, dlaczego warto jeść ryby – czas na prostą odpowiedź: Bo są zdrowe. Kryje się w nich wiele cennych witamin i składników odżywczych. Ich ilość zależy od konkretnego gatunku. Oto, co znajdziemy w najczęściej wybieranych przez nas rybach.

  • Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów, które nie są wytwarzane w naszym organizmie oraz potasu, selenu, magnezu, witaminy D i witamin z grupy B.
  • Dorsz zawiera białko, duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, fosforu, witaminy A.
  • Tuńczyk jest niskokaloryczny, lekkostrawny i zawiera między innymi niacynę, kwasy DHA, potas, fosfor.
  • Śledzie dostarczą nam witaminy A, D, E oraz żelazo, jod, cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Makrela należy do ryb tłustych, dlatego jest bogata w kwasy Omega-3 oraz witaminy B12 i D3, a także w cholinę i jod.

 

5 sposobów na ryby na zimno

Gdy już przekonasz się, że warto jeść ryby, przychodzi czas na włączenie ich do diety. Jeśli nadal nie masz pomysłu na to, jak je przygotować, z pomocą przychodzą przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Najprostszym sposobem jest podanie ich na zimno (w formie przekąsek lub sałatek). Oto kilka inspiracji:

  • bruschetta z łososiem,
  • klasyczna sałatka śledziowa,
  • tartaletki z pastą z tuńczyka,
  • placuszki z cukinii z wędzoną rybą,
  • tatar ze śledzia.

Korzystanie z kilku gatunków ryb i przygotowanie ich na różne sposoby to najlepsza droga do tego, żeby urozmaicić dietę, poznać nowe smaki i znaleźć te, które być może zostaną z nami na dłużej. Ciekawe formy i kolorowy wygląd tych dań to kolejne ich zalety, dzięki którym chętniej sięgną po nie nawet najwięksi sceptycy rybnego menu.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz