Ryby to wartościowe produkty, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to również bardzo uniwersalne produkty, które możemy przygotować na wiele sposobów, a za każdym z nich kryje się wyjątkowy smak, który warto poznać.
Czy ryby są zdrowe?
Jeśli masz wątpliwości, dlaczego warto jeść ryby – czas na prostą odpowiedź: Bo są zdrowe. Kryje się w nich wiele cennych witamin i składników odżywczych. Ich ilość zależy od konkretnego gatunku. Oto, co znajdziemy w najczęściej wybieranych przez nas rybach.
- Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów, które nie są wytwarzane w naszym organizmie oraz potasu, selenu, magnezu, witaminy D i witamin z grupy B.
- Dorsz zawiera białko, duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, fosforu, witaminy A.
- Tuńczyk jest niskokaloryczny, lekkostrawny i zawiera między innymi niacynę, kwasy DHA, potas, fosfor.
- Śledzie dostarczą nam witaminy A, D, E oraz żelazo, jod, cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Makrela należy do ryb tłustych, dlatego jest bogata w kwasy Omega-3 oraz witaminy B12 i D3, a także w cholinę i jod.
5 sposobów na ryby na zimno
Gdy już przekonasz się, że warto jeść ryby, przychodzi czas na włączenie ich do diety. Jeśli nadal nie masz pomysłu na to, jak je przygotować, z pomocą przychodzą przepisy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Najprostszym sposobem jest podanie ich na zimno (w formie przekąsek lub sałatek). Oto kilka inspiracji:
- bruschetta z łososiem,
- klasyczna sałatka śledziowa,
- tartaletki z pastą z tuńczyka,
- placuszki z cukinii z wędzoną rybą,
- tatar ze śledzia.
Korzystanie z kilku gatunków ryb i przygotowanie ich na różne sposoby to najlepsza droga do tego, żeby urozmaicić dietę, poznać nowe smaki i znaleźć te, które być może zostaną z nami na dłużej. Ciekawe formy i kolorowy wygląd tych dań to kolejne ich zalety, dzięki którym chętniej sięgną po nie nawet najwięksi sceptycy rybnego menu.